Friday, May 18, 2012

Ljuljaška za Trnoružicu


Ljudi vole na različite načine. Iz obijesti, požude, razuma...ove posljednje ljubavi  su najgore. Licemjerne, naštimane kao enterijer dnevne sobe u izlogu robne kuće. Savršene, udobne. Jedina mana im je to što nisu dom. Prije ili kasnije otkriješ da su anarhija i beskraj vlastite samoće mnogo bolji i jestiviji od savršenog reda izloga u kome je teško biti živ.
Svako ima svoje vreteno, ormar, jastuk i poljubac. 
***

Ruže su poludjele od bola. Počele su divljati u svom nježnom svijetu, razgoropadile se i razgranale kao čudovišta. Uzaludni su bili svi pokušaji da se urazume. Nešto je bilo ostavljeno u samoj zemlji, neka čudna magija koja ih je tjerala da rastu i prijete oštrim, sjajnim trnjem.
 -Neće na dobro, šaputali su  kraljevski mudraci!
Dvorište im je uskoro postalo tijesno. Kao neka varvaska pošast, prešle su brižljivo čuvane granice svojih lijeha i okomile se na bijele, visoke zidove. Uspuzale su se uz vitke kule, ugušile pobunu rascvjetalih hortenzija koje su pokušale cvjetati svoj dio priče.
Kada su, napokon, u svoj prekrasni zagrljaj stegle cijeli zamak, okupirale sve prozore i ostavile stažare na zidovima, posustale su i ukočile se kao kotač slomljen na strmoj nizbrdici.
Zaustavio ih je pogled sa zidina, taj duboki, široki, beskrajni pogled koji je oduzimao dah. Mislim da su tek tada razumjele da su ruke koje su toliko voljele otišle preko  duboke, plave vode, negdje u široki svijet i da im se više nikada neće vratiti.
Da su mogle, sakrile bi se u svoje korijenje, kao postiđena djeca. Ali, bilo je prekasno za to.